7 tips voor je CV

Als het alweer een tijd geleden is dat je je cv hebt bijgewerkt, kan het nogal lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Welke werkervaringen en prestaties moet je opnemen in je cv? Welke zijn relevant voor de vacature waarop jij wilt reageren? Zijn er bovendien nog nieuwe cv-regels en trends die je over het hoofd hebt gezien? En moet je cv nu uit één pagina of uit twee pagina’s bestaan? Het internet staat vol met artikelen met cv-tips maar het is vermoeiend deze allemaal door het lezen. Dit is de ultieme checklist voor een perfect cv dat jou je droombaan gaat bezorgen.

7 tips om je verhaal op je CV op de beste manier te vertellen.

 1. Je cv hoeft echt niet alles te bevatten;
  Je cv hoeft niet elke werkervaring te bevatten die je ooit hebt gehad. Je cv is niet een uitgebreide lijst van je werkervaringen. Het is een document met een marketingdoeleinde. Het ideale cv  verkoopt jou als ‘de juiste man/vrouw voor de baan’ Elke cv die je verstuurt moet de meest relevante prestaties, werkervaringen en vaardigheden benadrukken. Het meest relevant voor de vacature waar jij op reageert.
 2. Houd voor jezelf een totaaloverzicht bij;
  Reageer jij op meerdere vacatures, dan kan je verschillende cv’s opsturen waarin verschillende prestaties en vaardigheden zijn benadrukt. Het is daarom handig om een basisdocument aan te maken en bij te houden. Hier staat alle info over jouw carrière in opgenomen. Dit betekent opname van al je werkervaringen. Het kan niet uitgebreid genoeg. Licht al je werkervaringen toe met de posities die jij hebt bekleed en breng nuances aan in de verschillende posities. Vergeet ook niet speciale projecten waar je aan hebt gewerkt op te nemen. Hetzelfde geldt voor je opgedane vaardigheden en je behaalde diploma’s. Het voordeel van zo’n document is dat wanneer je je cv aan het samenstellen bent voor een vacature, je al je inspiratie uit dit basisdocument kunt opdoen. Je hoeft alleen nog maar te knippen en plakken om zo de relevante informatie bij elkaar te knutselen.
 3. Het beste van jezelf komt boven de vouw;
  Het eerste waar je bij nieuws- en amusementensites naar kijkt is de informatie zoals weergegeven boven de vouw. Dus in plaats van de hele krant te lezen, bekijk je eerst de headlines. Op nieuwssite bekijk je eerst de headlines op de bovenste helft van de webpage. Op Google bekijk je alleen de top 5. Het is die informatie waarvan je een eerste indruk vormt en filtert. Al de informatie boven de vouw je bevalt, lees je verder. Zo werkt dit ook met je cv. Je toekomstige werkgever filtert op dezelfde manier. Jij moet ervoor zorgen dat je beste ervaringen en prestaties zichtbaar zijn in de bovenste helft van je document. Want dat is het deel dat jouw toekomstige werkgever als eerste bekijkt en op basis waarvan hij of zij beslist om te blijven lezen. Dus plaats je beste en meest relevante ervaringen eerst.
 4. Vermijd algemene statements;
  Algemene statements helpen jouw cv niet naar een hoger niveau. Je kunt ze wel gebruiken als je een hele grote carrièreswitch maakt en je voorgaande werkervaringen totaal niet aansluiten bij de huidige vacature, maar in andere situaties voegen ze niets toe. Denk hierbij aan statements als:

‘Mijn doel is om een aanwinst te worden van een bedrijf waar ik ten volle mijn vaardigheden kan ontplooien en verdere werkervaring op kan doen. Bovendien ben ik gebrand om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit en productiviteit van het bedrijf.’
‘Op zoek naar een positie als System Engineer.’
‘Vaardige, enthousiaste en betrouwbare ICT’er op zoek naar een positie die het beste mijn ervaringen, vaardigheden en ‘soft skills’ reflecteert.

 1. De volgorde is omgekeerd chronologisch;
  Ben je op zoek naar de juiste opbouw van al je relevante werkervaringen en vaardigheden? De omgekeerd chronologische volgorde is de veilige keuze. Je meest recente werkervaring en opgedane vaardigheid komt als eerst.
 2. Het ideale cv is bij voorkeur maar één pagina lang;
  Is de ideale cv nu één of twee pagina’s? Dit is een veel terugkomende vraag. Het blijkt dat streven naar het maken van een cv bestaande uit één pagina de beste keuze is. Je wordt automatisch gedwongen om informatie zo beknopt mogelijk te presenteren. Heb je genoeg relevante en belangrijke werkervaringen, trainingen en vaardigheden die 2 pagina’s in beslag nemen, moet je natuurlijk voor 2 pagina’s gaan.
 3. Overweeg eens een online toevoeging aan je cv;
  Het kan dat het je echt niet lukt om je hele verhaal in één pagina op te nemen. Je wilt misschien wat visuele voorbeelden van je werk laten zien. In dat geval kan een eigen website een uitkomst zijn. Je kunt dan de belangrijkste details in je cv opnemen, inclusief een link naar je persoonlijke website. Daar kun je dieper ingaan op wat jou de ideale kandidaat maakt.

Wanneer je bij BAHM wilt solliciteren kun je dit doen door je CV te sturen naar solliciteren@bahm-uitzendbureau.nl
Voor onze recente vacature’s kun je kijken op onze pagina VACATURES