Pioneering Spirit

Pioneering Spirit

Pioneering Spirit ’s Werelds grootste werkschip keert terug van een project in de Baltische Zee en bereidt zich hier voor op een nieuwe klus op de Noordzee.

Sinds 6 maart 2019 is de Pioneering Spirit tijdelijk terug in haar thuishaven Prinses Alexiahaven in Rotterdam.
De afgelopen maanden was het schip druk met pijpen leggen op de bodem van de Baltische Zee voor het project Nord Stream 2, een pijpleiding die Russisch gas naar Duitsland transporteert. Nu gaat het een platform tillen op de Noordzee bij Zweden, om daarna weer terug te keren naar de Baltische Zee.

De Pioneering Spirit is 382 meter lang en 124 meter breed. Dat is vergelijkbaar met twee olietankers naast elkaar, of – beter voorstelbaar misschien – acht voetbalvelden. In alle opzichten is dit schip van de buitencategorie. Zo bevat de romp 84 ballasttanks met ruimte voor 750 miljoen liter water, genoeg om driehonderd olympische zwembaden te vullen. En leveren de motoren genoeg vermogen – 95 megawatt – om de stad Delft van stroom te voorzien.

Pioneering Spirit

Sterkste krachtpatser ter wereld

De Pioneering Spirit kent een kunstje dat geen enkel ander vaartuig beheerst: complete boorplatforms in één keer uit zee tillen en meenemen. De catamaran beschikt daarvoor over 65 meter lange hefbalken die 48.000 ton kunnen liften. Daarmee is dit hefschip de sterkste krachtpatser ter wereld. En dat is precies wat het schip straks in Noorwegen tijdens een nieuwe klus gaat doen.

Natuurlijk is BAHM Holland trots bij dit proces betrokken te zijn geweest en diverse mankrachten heeft kunnen en mogen leveren.
Voor dit project heeft BAHM diverse elektromonteurs ingezet. Voor meer projecten ga naar ons overzicht.