23 september 2022

Tips voor je sollicitatiegesprek

Zeven tips om jezelf te profileren bij een sollicitatiegesprek. Hoe maak je bij een sollicitatiegesprek een goede indruk zonder opschepperig over te komen? Leg bij het solliciteren niet alleen de nadruk op jezelf, maar vooral ook op de ander. Lees hieronder onze 7 tips.

    1. Zie jezelf als oplossing van hun probleem; De potentiële werkgever heeft een probleem, hij heeft een lege vacature waardoor er werk is dat niet gedaan wordt. Jij bent de oplossing voor dat probleem! Door er zo over te denken, zal je minder gespannen zijn: Ze hebben je immers nodig. Zie jezelf vooral niet als degene die bij hem aanklopt met je eigen probleem (op dit moment geen werk hebben). Een werkgever is namelijk niet op zoek naar mensen met problemen.

 

  1. Voer een tweerichtingsgesprek; Laat je sollicitatiegesprek geen eenzijdige ondervraging worden. Stel zelf ook veel vragen aan je potentiële werkgever. Wat verwachten ze bijvoorbeeld van jou? Ieder mens vindt het fijn wanneer er naar hem geluisterd wordt en wanneer hij het gevoel heeft dat hij begrepen wordt.  Luister dus goed en speel in op wat er door de potentiële werkgever gezegd wordt.

  2. Geef voorbeelden; Je vertelt in een sollicitatiegesprek natuurlijk over je kwaliteiten. Gebruik geen algemene begrippen zoals goede communicatieve vaardigheden, goed kunnen samenwerken en analytisch vermogen. Maar geef liever duidelijke voorbeelden. Begin bijvoorbeeld met: 'Zoals laatst…’ en vertel over een situatie die onlangs is voorgevallen en waar jouw kwaliteiten uit blijken. Dit kan je van te voren voorbereiden. Doordat het echt gebeurd is, vertel je het veel makkelijker dan wanneer je alleen maar probeert het beste antwoord te geven vanuit vage begrippen.

  3. Vertel over complimenten; Vertel tijdens je sollicitatiegesprek over complimenten die je hebt ontvangen over je werk. Bijvoorbeeld: 'Laatst zei mijn leidinggevende tegen mij...' Je zult merken dat je gaat stralen als je terugdenkt aan het compliment. Daardoor vertel je het veel overtuigender. Je gesprekspartner ziet het echt voor zich en gelooft hij nog meer dat jij de beste kandidaat bent.

  4. Zoek je potentiële werkgever online op; Voordat je het sollicitatiegesprek hebt, zoek je het bedrijf online op en het liefst ook je gespekspartner. Je leert je potentiële werkgever en je gesprekspartner op die manier al een beetje kennen, waardoor je beter bent voorbereid op het sollicitatiegesprek. Wellicht vind je overeenkomsten in jullie profielen, bijvoorbeeld dezelfde opleiding, oud-werkgever of interesses, of wellicht kennen jullie dezelfde mensen. Daar verwijs je dan weer naar in het gesprek wat vaak voor een klik zorgt.

  5. Zorg voor een goede uitstraling; Als je binnenkomt word je in een paar seconden gescand en in een hokje geplaatst. Zorg dat je in het juiste hokje terechtkomt. Laat je uiterlijke presentatie je inhoud versterken. Denk goed na over hoe je wil overkomen, pas je kleding daarop aan en zie er verzorgd uit. Solliciteren hoeft zeker niet altijd in pak. Onderzoek wat de dresscode van de organisatie is of vraag er van tevoren naar.

  6. Wees aardig en beleefd; Bij een sollicitatiegesprek wordt er niet alleen gelet op je kwaliteiten maar ook op je omgangsvormen. Degene met wie je het gesprek voert, moet bepalen of het prettig is om met jou samen te werken en zal ook naar de mening van anderen vragen die jou ontmoeten. Zorg er dus voor dat je net zo aardig en beleefd bent tegenover de secretaresse of receptioniste als tegen je gesprekspartner.

Meer nieuws

NEN 4400-1 certificering verlengd

Met gepaste trots kunnen we melden dat tijdens de jaarlijkse inspectie is gebleken dat wij wederom voldoen aan de eisen voor de afgifte v...

Nieuwe collega

Vanaf vorige week is team BAHM weer gegroeid. Graag stellen wij jullie voor aan Anique. Zij gaat ons team in Breda versterken. Anique gaa...

Blijf gemotiveerd!

De juiste motivatie vinden is vaak een uitdaging. Vooral in deze vreemde tijd kan dit des te lastiger zijn. Als je iets wilt veranderen, ...

BAHM
Makes Flexibility Work

Wil je meer weten, heb je vragen of wil je een aanvraag plaatsen? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Ik help je graag verder!

Anique de Koning
Personeelsadministratie

+31 (0) 88 003 99 00 info@bahm-uitzendbureau.nl